Minden, amit tudnod kell, mielőtt mikrót veszel.
A mikrosütő szinte minden konyha alapvető kelléke, hiszen a sietős mindennapokban mindenki szereti, ha pillanatok alatt felmelegítheti a kihűlt ételt, italt.
Ebben a cikkben áttekintjük, mik a legfontosabb szempontok, amiket mikró vásárlás előtt érdemes figyelembe venned, hogy biztosan a hozzád illő darabot válaszd.
Beépíthető vagy szabadonálló?
Erre a kérdésre a válasz leginkább attól függ, hogy mennyi helyünk van a mikrosütő elhelyezésére, és milyen a konyhabútorunk kialakítása.
.jpg)
A
szabadonálló mikrók a klasszikus darabok, melyek jellemzően olcsóbbak, és gyakorlatilag bárhol el tudjuk őket helyezni. Azonban, ha kifinomultabb külsőt szeretnénk, a konyha egységesebb megjelenésével, akkor egy bútorzathoz simuló,
beépíthető modell jobb választás lehet. Ekkor figyeljünk arra, hogy a mikrosütő biztosan passzoljon a konyhabútorhoz, és egy megfelelő helyre be lehessen azt építeni, - ez legkönnyebben konyhaátalakítás előtt kivitelezhető.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a különálló típus esetén nagyobb a választék, de nincs hiány a beépíthető készülékekből sem, úgyhogy biztosan megtaláljuk a nekünk tetsző darabot.
Méret
A mikró kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy pontosan hová szeretnénk azt elhelyezni. Fontos, hogy a mikrosütő minden irányban legalább 10-40 centiméterrel kisebb legyen, mint a rendelkezésre álló hely, mert a szellőzés így lesz megfelelő.
A sütőtérfogat tekintetében, az igényeinket kell figyelembe venni, ugyanis a belső mérettől függ az, hogy a mikróban mekkora adagot tudunk egyszerre felmelegíteni.
Egy-két személyes háztartásba elegendő lehet egy 20 liter alatti készülék is, míg egy 4 fős családba már szükség van legalább egy 25 liter feletti mikrosütőre, hogy az kényelmesen kiszolgálja az egész családot.
Ezen kívül arra is érdemes figyelni, hogy mekkora a forgótányér átmérője; az átlag 24,5 cm, amin egy átlagos pizza még nem, de egy jókora tányérnyi étel már jól elfér.
Analóg vagy digitális?
Az egyszerű, analóg mikrohullámú sütőket mindenki jól ismeri; ezek két csavarógombbal rendelkeznek, az egyik a teljesítményt, a másik pedig az időt szabályozza. Ezzel szemben, a digitális vezérlésű mikróknál sokszor jóval több funkció (főzési, sütési és kiolvasztási program) közül választhatunk, amivel a pontos beállítás is könnyebbé válik.
A következő táblázatban láthatod a két típus fontosabb különbségeit, és az arra vonatkozó ajánlásunk, hogy mikor melyiket válaszd.
Teljesítmény
A mikrohullámú sütők teljesítménye többnyire 700 és 1100 watt között mozog, ha valahol ennél magasabb értéket látunk, akkor az a mikró valószínűleg grillfunkcióval is rendelkezik (de erről egy kicsit később). Ha egy mikrónak nagyobb a teljesítménye, akkor jellemzően gyorsabban és egyenletesebben is melegít, mint az alacsonyabb teljesítményű társai. Azonban arra fontos figyelni, hogy nem mindent azonos teljesítményen kell melegíteni. Például, ha folyadékot (pl. kávét, teát) melegítünk, akkor arra célszerű a lehető legmagasabb teljesítményen egy rövidebb programot elindítani. Ha viszont egy sűrűbb állagú ételt (pl. húst) szeretnénk kiolvasztani, akkor mikrózzuk azt hosszabb ideig egy alacsonyabb teljesítményen, így nem fog az történni, hogy az étel széle már megfőtt, de a belseje még fagyos.
Az általános használathoz egyébként, egy 800 wattos készülék tökéletesen elegendő.
Funkciók
Grill: Ahogy már fentebb is említettem, a grilles mikrók nagyobb teljesítmény leadására képesek, hiszen a sütéshez magasabb hőmérsékletre van szükség. A grillezés során nem a mikrohullámú technológia működik, hanem egy, vagy több fűtőszál melegíti az ételt. Grilles mikróval könnyedén készíthetünk melegszendvicset, pizzát, sült húsokat vagy zöldségeket, az igazi nyársas grillhúsok készítésére azonban, a legtöbb ilyen készülék nem alkalmas – erre érdemesebb egy grillsütőt, vagy
mini grillt beszereznünk. Egy ilyen grillfunkció olyankor lehet nagyon hasznos, ha nincsen elektromos sütőnk, vagy kisebb a konyhánk, ahol az nem fér el.
Tipp: Keresd a kvarc fűtőszálas mikrókat. - Ezek gyorsabban és egyenletesebben sütnek, mint a hagyományos fémcsöves burkolatú fűtőszállal rendelkező darabok.
Párolás (Steam): Ez a funkció az egészséges életmód kedvelőinek kifejezetten ajánlott, ugyanis a főzéssel szemben, a párolásnál sokkal több vitamin marad az ételben. Párolhatunk hús-, hal- vagy zöldségféléket is, melyeknek így nem csak a vitamintartalmuk, de az illatuk és ízviláguk is sokkal intenzívebb marad.
Crisp: A crisp funkció az utóbbi időben egyre népszerűbb, ennek lényege abban áll, hogy a behelyezett étel alsó és felső oldala egyszerre sül ropogósra. (Hasonló, mint a hagyományos sütés, csak sokkal gyorsabb.) Ezzel a programmal süthetünk pizzát, sültkrumplit, pogácsát, vagy akár lepényeket is, az eredmény mindig ugyanaz; friss, ropogós sültételek, melyek nem maradnak nyersek, és nem is égnek oda.
Légkeverés: Ezzel a funkcióval jellemzően a felsőbb kategóriás készülékek rendelkeznek, és olyan melegítési, sütési feladatok is elvégezhetők velük, melyeket korábban csak a villanysütők tudtak produkálni. A légkeringtetés egyenletes sütést biztosít, így a tökéletes eredmény kevesebb energiával is elérhető.
Súly- és páraérzékelő: A mérleggel és páraérzékelővel felszerelt mikrók az étel súlya és a páratartalom alapján választják meg a megfelelő programot, és akár menet közben is korrigálják a beállításokat.
Mindezeken túl, még számos funkciót, vagy extrát találhatunk egy-egy mikrónál (egygombos ételprogramok, melegen tartó funkció, gyorsprogramok, kenyérsütő funkció, gyerekzár, inverteres technológia, stb.), amikről, ha most részletesen írnék, annak egy olyan hosszú cikk lenne a végeredménye, amit valószínűleg nem olvasnál végig, úgyhogy inkább csak a legfontosabb pontokat szedtem neked össze.
Összefoglalva,
a lényeg annyi, hogy tudd, pontosan mire van szükséged, figyelj a fontosabb szempontokra, és annak megfelelően válassz a kínálatunkból. ;)