Klíma, talaj, szőlő és szeretetteljes feldolgozás – ezek a tényezők mind kulcsfontosságú szerepet játszanak a nagyszerű bor megalkotásában. A borászok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szőlő megművelésétől a palackozásig tartó folyamat minden egyes lépését tökéletesen hajtsák végre. Ami pedig a borok tárolását illeti, a világ ínyencei egy emberként bíznak a Liebherr-ben, hiszen ők is tudják, hogy még a legkiválóbb borok is csak az optimális tárolási körülmények között képesek maradéktalanul kibontakoztatni ízvilágukat.
Szeretettel gondozva
A borkészítéshez kifinomultságra és tapasztalatra van szükség. A borász kiválasztja a klímaviszonyoknak, a talajnak és a fekvésnek leginkább megfelelő szőlőfajtát. A szőlő hónapokon át növekszik, fejlődik, míg végül tökéletesen beérik, és leszüretelik.
Hordókban érlelve
Türelem és nyugalom szükséges ahhoz, hogy a szőlőből bor születhessen. A legjobb borok gyakran éveket töltenek fahordókban vagy rozsdamentes acél tartályokban; a hosszú érés során alakul ki összetett ízviláguk. Hogy a bort pontosan az optimális pillanatban palackozzák, a borász folyamatosan ellenőrzi az érési szintet.
Tökéletes hőfok, tökéletes ízélmény
Lehet vörös, fehér vagy rozé: a bor pontosan meghatározott hőmérsékleten mutatja meg teljes zamatát, amely kóstoláskor mennyei ízélményben teljesedik ki. A borász fáradságos munkájának ez a pillanat ad értelmet és értéket. Persze a tökéletes borélményhez más tényezők is hozzájárulnak – a tárolás körülményei, a bort kísérő ételek, és nem utolsósorban a társaság, amelyben a bort elfogyasztjuk.
Bor – Ínyencek kultúrája
Családi vendégség, egy látogatóba érkező jó barát, vagy csak egy csendes, nyugodt este otthon – tökéletes alkalmak arra, hogy kinyissunk egy palack kiváló bort. Ahhoz, hogy a szeretettel művelt, gondosan érlelt bor zamata a maga teljességében kibontakozhasson, nagy műgonddal kell bánnunk vele. A legfinomabb borokat ideális körülmények között, pontosan meghatározott hőfokon kell tárolnunk; fogyasztásuk csak így válhat kiemelkedő élvezetté.
Hogyan tároljuk, hogyan élvezzük a bort?
Az első szőlőhajtások megjelenésétől rengeteg szakértelem, elhivatottság és szorgalom vezet el a palackozásig; ezek az erények szavatolják, hogy csupán a legfinomabb cseppek kerüljenek a palackba. A fehérbort hónapokon át érlelik hordókban vagy különleges tartályokban. A vörösborokra ezzel szemben gyakran több éves érlelési folyamat vár, ám néha még ekkor sem nyerik el végső zamatukat. Optimális körülmények között tárolva a borok palackban is képesek tovább érni, fejlődni.
Állandó hűvös – a borok álomklímája
A boroknak télen-nyáron állandó hőmérsékletre van szükségük. A palackokat óvni kell az ultraibolya sugárzástól, az idegen illatanyagoktól. A bor minőségét a száraz levegő és a rázkódás is hátrányosan befolyásolhatja. A Liebherr borszekrények ideális tárolási körülményeket, ezáltal pedig maximális élvezeteket biztosítanak.
Hadd pihenjen, hadd érjen
Egy csipet alma, finom orgonás jegyek, vagy fahéjra emlékeztető, fűszeres zamat – a borok szakértői szimbolikus nyelven írják körül a jó borok zamatát alkotó ízeket, aromákat. A szőlőfajta, a talaj minősége, a szüret ideje mind jelentősen befolyásolják a bor ízét, ahogy az érési folyamat hossza és jellege is. A zamatot összetett mikrobiológiai folyamatok hozzák létre, és ezek némelyike a palackozást követően is aktív marad. A borok szakértői ezt úgy nevezik, a palackban tovább érik a bor: egyes nemes boroknak éppen ez a folyamat adja meg kimagasló zamatát.
Palackban érlelés
A palackban végbemenő érés folyamán a borban megtalálható számos anyag, mindenekelőtt a savak, tanninok és színezőanyagok, kölcsönhatásba lépnek egymással. Ez semlegesíti az esetleges intenzív fás zamatokat, és elősegíti a gyümölcsös jelleg kibontakozását. A bor típusától függően akár több évig is eltarthat, mire teljesen kialakul a végleges zamat. Ez idő alatt külső hatások – például a levegőben terjedő szagok – eltorzíthatják a bor karakterét, különösen, ha a konyhában, nyitott polcon tároljuk azt. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy nem minden pince felel meg borospincének.
A sikeres palackos érlelés titka
A bor zamata leginkább akkor tud a palackban fejlődni, ha állandó, hűvös környezetben (10°C és 12°C között) tároljuk. A hő gátolja a palackos érés folyamatát, és lebontja a finom zamatokat.
Az oxigén, amely rendszerint a kiszáradt parafadugón keresztül juthat a palackba, szintén rosszat tesz a folyamatnak.
Ha a páratartalom nem esik 50% alá, a parafadugó ép marad, és tökéletesen lezárja a palackot, így megóvja a bort.
A Liebherr borszekrényei állandó, optimális körülményeket teremtenek, és ezáltal optimális környezetet kínálnak a palackban érlelt borok tárolására.
Megteremtjük a lehető legkiválóbb tárolási körülményeket
A kiváló minőségű borokat nyugalomban, szabályozott környezetben kell tárolni: csak ilyen körülmények között fejlődhetnek ki a palackban az összetett aromák és a finom zamatok. A rezgések, a szagok és az UV fény mind befolyásolja ezt a fejlődési folyamatot. Az ultraibolya fény például biokémiai folyamatokat indíthat be a borban, amelyek nyomán megváltozik az íze és a színe. Ha elsétálunk a bor közelében, a lépésünk által keltett rezgések megzavarhatják a bor molekuláit, ami hátrányosan befolyásolja az érési folyamatot.
A legmodernebb klímatechnológia - Tökéletes hőmérséklet
A Liebherr borszekrényei megóvják a bort a tárolás során fellépő, káros körülményektől. A rugalmas használat érdekében számos borszekrény hőmérséklete +5°C és 20°C között állíthathó be.
Az innovatív technológiának köszönhetően a palackokat állandó hőmérsékleten tároljuk. A jó minőségű borok zamata +10°C és 12°C között tud a legteljesebb mértékben kibontakozni.
Aktívszenes szűrő - Biztonságban a szagoktól
Ha szagok, illatanyagok hatolnak be a palackba, a bor elnyeli azokat, és megváltozik az íze.
A borszekrényeinkben beépített aktívszenes szűrő biztosítja, hogy értékes palackjait szagmentes levegő vegye körül.
UV fény elleni védelem - Sugárzás elleni végelem
Az UV fény tönkreteheti a bort. A borszekrények UV-álló, szigetelt üvegajtaja megakadályozza, hogy az ultraibolya sugarak behatoljanak a készülék belső terébe. Belül LED lámpa világítja meg gyengéden a borokat, hogy Ön szabadon gyönyörködhessen gyűjteményében.
Rezgéscsillapítás - Rezgésmentes tárolás
Már a legkisebb - például a lépések okozta - rezgés is megzavarhatja a bor érési folyamatát.
Borszekrényeinket csekély rezgéskeltésű kompresszorokkal, rezgéscsillapító alkatrészekkel, valamint - csúcsmodellünk esetében - SoftSystem ajtócsukó mechanizmussal láttuk el. Ebben a nyugalomban hosszan tárolható a bor - egészen addig, amíg el nem jön a tökéletes alkalom, amire tartogatjuk.
Fapolcok - Kifinomult, kezelhetetlen polcok, átlátható elrendezés
A borok rajongói néhány jó palackot mindig kezük ügyében tartanak, hiszen bármikor eljöhet a megfelelő alkalom a koccintársra. A prezentációs polcok megkönnyítik a pillanathoz legjobban illő bor megtalálását. A Vinidor modellek polcai teleszkópos sínen kihúzhatók, így a leghátsó sorokhoz is rendkívül könnyen hozzáférhet.
Élvezzen minden egyes kortyot
Elérkezett az igazság rég várt pillanata: kinyitotta a palackot. Ha megfelelően tárolta, mostanra teljesen beérett a zamata, ám ahhoz, hogy a legjobb formáját mutathassa, optimális hőmérsékleten kell felszolgálnia.
De mi is az optimális hőmérséklet?
A vörösborokat 14°C és 18°C fok között szokás fogyasztani. Az általános szabály: minél korosabb a bor, annál magasabb a hőmérséklet. A száraz, friss fehérbor 8°C-ra hűtendő. Az érettebb, testesebb fehérboroknak akár 12°C-ra is szükségük lehet, hogy teljesen kibontakoztassák ízvilágukat, míg az édes borok hűvösebben, 6°C és 8°C között érzik jól magukat. Ahhoz pedig, hogy a pezsgő vagy habzóbor megpezsegtesse a szájpadlást, legalább 8°C-ra kell hűtenünk. Persze mindenkinek más az ízlése, így érdemes lehet kísérletezni a különböző hőfokokkal: így kideríthetjük, hol élvezzük a legjobban a borokat.
Dekantálva vagy levegőztetve?
Nem minden bornak tesz jót, ha egy lendülettel dekantálóba töltjük át. A hosszasan tárolt vörösborokat óvatosan töltsük keskeny dekanterbe, hogy az üledéket leválasszuk a borról. Az oxigén oxidálja és tönkre teheti az idősebb borokat, ezért lehetőség szerint minél kevesebbet érintkezzen levegővel a bor: használja a lehető legkisebb felületű kiöntőt.
Másfelől viszont a fiatal vörösborokat nyugodt szívvel töltheti kancsóba, és addig élvezze őket, amíg fiatalos formájukat hozzák. Amikor öblös kancsóba (dekanterbe) önti őket, az oxigénnel érintkezve kibontják ízvilágukat, harmonikusabbá válnak.
Melyik pohár melyik borhoz?
A pohár formája nagyban befolyásolja a bor élvezeti értékét. Az érett vörösborok nagy, öblös poharakban adják a legjavukat. Az ívelt vonalú poharak kihangsúlyozzák a fiatal fehérborok gyümölcsös zamatát. A pezsgő pedig keskeny, magas poharakban forrja ki magát igazán. Ezeknek a poharaknak a speciális alakja nem engedi, hogy a szén-dioxid gyorsan elillanjon, így a pezsgő nevéhez méltóan pezseghet.
Az optimális fogyasztási hőmérséklettől a megfelelő pohár kiválasztásáig, a bor az emberiség egyik legősibb kulturális árucikke, fogyasztása igazi élményt kell, hogy nyújtson. A Liebherr borszekrényei optimális tárolási körülményeket és ideális hőmérsékletet biztosítanak a bornak, így ha eljön az alkalom, Ön minden esetben tökéletes borral ünnepelheti a pillanatot, és maradéktalanul élvezheti annak varázsát.
Vinidor termékcsalád
A Vinidor készülékek két vagy három borrekeszt tartalmaznak, amelyek hőmérséklete egymástól függetlenül állítható be +5°C és +20°C közé. Így Ön szabadon eldöntheti, hogyan kívánja használni borszekrényét. Tárolhat benne például egyszerre vörösbort, fehérbort és pezsgőt; mindet a maga optimális hőmérsékletén. Ezen felül a Vinidor borszekrények a hosszú távú bortároláshoz is képesek optimális klímaviszonyokat biztosítani; a különböző méretű borrekeszeknek és a szabályozható hőmérsékletnek köszönhetően ezek a készülékek bármilyen borgyűjtemény elhelyezésére ideálisak.
Bortároló szekrények
A bortároló szekrények belső terében a borospincékhez hasonló körülmények uralkodnak. A belső tér egészében állandó, elektronikusan szabályozott hőmérséklet uralkodik. Ez ideálissá teszi a bortároló szekrényeket a borok hosszú távú tárolására, illetve érlelésére. Ráadásul mivel hőmérsékletük +5°C és +20°C között szabályozható, a szekrényekben akár nagy mennyiségű bor is tökéletes fogyasztási hőmérsékleten tárolható. A Liebherr GrandCru és Vinothek modellcsaládokba a legkülönfélébb méretű és kialakítású bortároló szekrények tartoznak.
Osztott hőmérsékletű borszekrények
A Vinothek sorozat osztott hőmérsékletű borszekrényei különösen alkalmasak arra, hogy különböző fajtájú borokat tároljunk ideális fogyasztási hőmérsékleten. A szekrényen belül különleges komponensek biztosítják a réteges hőmérséklet-különbségeket. A felső részben +18°C-on tárolható a vörösbor; az alsó részen +5°C a hőmérséklet, ami optimális a pezsgők, habzóborok tárolására; míg középen a fehérborokat tárolhatja fogyasztási hőmérsékleten.