Ezzel kapcsolatos döntésünk fontos, mivel egy sütővel általában hosszú távon tervezünk.
A cikk végére jobb rálátásod lesz a témára, és egyszerűbb lesz választani a számos lehetőség közül.
Igények
Elsődleges szempont, hogy a sütő milyen igényeknek kell, hogy megfeleljen:
- Csak kész ételeket veszünk, vagy főzünk is?
- Gyakran főzünk vagy csak hétvégéken?
- Családban élünk vagy egyedülállók vagyunk?
Ezeken a kérdéseken elgondolkozva rálátásunk nyílhat, hogy hány főzőfelülettel ellátott főzőlapra, vagy mekkora belső térrel rendelkező sütőre van szükségünk, - a többi szempont pedig csak ezután kerülhet mérlegelésre.
Szabadonálló vagy beépíthető?
Korábban csak
szabadonálló, sütővel egybeépített főzőlapokat (tűzhelyeket) találhattunk a konyhákban. A kínálatban azonban a
beépíthető termékek képében új konyhagép-szegmens tört magának utat. Ezáltal lehetőség nyílt megvásárolni külön a főzőlapot és külön a sütőt, sőt, fizikai összetartozásuk sem kötött, mint a tűzhelyek esetében. Ha úgy tetszik, egy munkalapba építhetjük a főzőlapot, egy másikba a sütőt. A sütő elhelyezése egyre kevésbé a lenti zónában található, leggyakrabban a mellkas magasságába építik be, hogy könnyebben, hajlongás nélkül lehessen az ételeket ki- és bepakolni.
Határozzuk meg a konyhánk kialakításának függvényében, hogy szabadonálló vagy beépíthető készüléket szeretnénk.
Ehhez segítségül egy táblázatba összefoglaltuk a két típus alapvető előnyeit és hátrányait:
A következő lehetőségek közül választhatunk:
Szabadonálló:
Főzőlap:
Tűzhely:
Beépíthető:
Főzőlap:
Sütő:
- Gázüzemű sütő
- Elektromos sütő
Gázüzemű, elektromos vagy indukciós?
Ennek eldöntésénél szintén van egy pár szempont, amit figyelembe kell venni, nézzük meg őket sorba típusonként:
Gázüzemű:
- A jelenlegi energiaárak alapján a gáz a legköltséghatékonyabb.
- A gáz csak alulról melegít, ezért a sütés egyenetlenebb, viszont közelebb áll a szabadtűzön való sütéshez, ezért természetesebb ízeket hoz elő.
- A gázüzemű készülékkel ellátott konyhákat a lehetséges szivárgás miatt javasolt naponta szellőztetni. Ez leginkább az új vagy felújított, szigeteléssel, új nyílászárókkal ellátott épületek esetében releváns, ahol a természetes szellőzés mértéke elenyésző.
- Törvényi előírás szerint a gázüzemű készülék beüzemelése engedélyköteles, a garancia érvényesítésének feltétele, hogy a készülék üzembe helyezését szakember végezze.
- A gázkészülékek alap esetben általában földgáz hálózatra vannak előkészítve, PB gázpalack használata esetén a fúvókák cseréje szükséges.
Elektromos:
- Az elektromos készülékek áramfelhasználása kedvezőbb, de az árhatékonyságuk még mindig csak a második helyre elég. A sütési idő viszont általában rövidebb, mint a gázüzeműek esetében.
- Egy elektromos sütőnél több beállítási lehetőségünk van; pontosan megadhatjuk a sütési hőfokot, változtathatjuk a sütési módokat (pl. hőlégkeverés, grill, alsó-felső sütés).
- Felületük kényesebb, az edények ide-oda helyezésével karcolódások alakulhatnak ki.
- Az elektromos főzőlapok felülete még egy darabig melegen marad, miután elzártuk, ezért ügyelni kell, hogy ne hagyjuk rajta az ételt, mert odaéghet.
- Mielőtt elektromos sütőt és/vagy főzőlapot választanánk, kérjük ki szakember tanácsát, hogy az otthoni áramhálózat elbírja-e, ugyanis ezen készülékek teljesítménye igen magas.
Indukciós:
- Az indukciós főzőlapok is elektromossággal működnek, viszont működési elvükben eltérnek, ezért külön kategóriában említjük tulajdonságaikat.
- Működésének alapja a mágnesesség, tehát csak olyan edényekkel használható, melyek reagálnak a mágnesre (a legtöbb acélból és öntöttvasból készült edény ilyen). Ha indukciós főzőlapot vásárolnál, de bizonytalan vagy, hogy milyen a háztartásában lévő edénykészlet kompatibilitása, egy hűtőmágnes segítségével egyszerűen felmérheted azt. Ha odatapad a mágnes az edény falához, akkor megfelelően használható lesz indukciós főzőlapon is.
- A működéséből kifolyólag nem a főzőlap melegszik fel, hanem maga az edény, a felület csak az edényből visszasugárzó hőt kapja meg. Ebből következőleg a kisgyermekes családok is eggyel kevesebb veszéllyel számolhatnak.
- Az indukciós főzőlapok hatékonysága átlagosan 80%, így az egyszerű elektromos főzőlapokat is felülmúlja.
- Itt is elmondható, hogy a gázüzemű főzőlapokhoz képest felületük kényesebb, az edények ide-oda helyezésével karcolódások alakulhatnak ki rajta.
- VIGYÁZAT! Az indukciós főzőlapok közelében a váltakozó mágneses mező befolyásolhatja a pacemaker (szívritmus-szabályozó) működését!
Extrák
- Gőzölő funkció: A sütőtérben egy víztartály található, melyet ha feltöltünk vízzel, a sütés közben folyamatosan párologni fog, így a keletkezett gőzben az étel párolódik is.
- Maradékhő kijelző: Elektromos főzőlapok esetében egy kis LED világítás jelzi, ha még kb. 70°C felett van a felület hőmérséklete.
- Időzítés funkció: Előre beállított idő után a sütő kikapcsol. Célszerű, ha ismerjük az étel pontos elkészítési idejét, így mellette nyugodtan végezhetünk más feladatokat, nem kell attól félni, hogy elfelejtjük kikapcsolni a sütőt.
- StayWarm (melegen tartás) funkció: Állandó 70°C-on tartja az ételt, így nem hűl ki, mire tálalnánk.
- Pirolitikus tisztítás: Ez a funkció egyszerűbb tisztítási lehetőséget kínál azáltal, hogy a sütőben igen magas hőfokra (kb. 400°C-ra) emeli a hőmérsékletet, így minden nem kívánt anyag hamuvá válik. Miután a sütő kihűlt, elég egy nedves ronggyal áttörölni.
- Katalitikus (öntisztuló falú) tisztítás: A sütő belső falán lévő speciális réteg sütés közben oxidálja a zsírokat és ételmaradványokat, így a tisztítás már csak néhány mozdulat.
- Flexindukciós vagy edényfelismerő automatika: A főzőlapon bárhová tehetjük az edényeket, a készülék mindig alatta fog melegíteni.
- Gyermekzár: A kapcsolóba épített biztonsági funkció, mely megakadályozza, hogy a gyermekek be tudják kapcsolni a főzőlapot.
- Automatikus kikapcsolás: A sütő fokozatonként eltérő idő után magától kikapcsol, így elkerülhetjük, hogy az étel megégjen vagy kár keletkezzen a konyhában.
- Biztonsági hőszigetelt ajtó: Speciális kialakítású sütőajtó, mely sem a hőt, sem a szagokat nem engedi ki.
- Teleszkópos sütősín: Használatával egyszerűbben tudjuk ki- és berakni a sütőtálcákat.
- Húshőmérő: Szúrd bele az eszközt a húsba, és amikor a hús belső hőmérséklete eléri a kívánt értéket, a sütő kikapcsol.
- Világítás: Jobb fényviszonyok mellett ajtónyitogatás (egyúttal hőveszteség) nélkül is tájékozódhatunk az étel sültségi állapotáról.
További cikkek
Intelligens frissítés és fertőtlenítés minden nap! 2024. április 25.
Frissítés és Fertőtlenítés.
Fertőtlenítsd és frissítsd fel ruháidat!
Intelligens ápolás.
Könnyen és hatékonyan tisztítja a ruhákat a nagy teljesítményű MI Vezérlés segítségével.
Tapasztalat/Tervezés.
Adj stílusos és egyedi megjelenést ...
Bővebben Legyen a piros Clatronic KM 3709 a titkos fegyvered a konyhában! 2024. április 19.
Miért válaszd a Clatronic KM 3709-et?
Teljesítmény és sebesség.
A 1000 wattos motor olyan erőt képvisel, mint egy rakétahajtómű. Dagasztás, keverés vagy habverés – ez a gép mindent könnyedén elvégez.
Sebességkontroll a kezedben.
Az elektronikus ...
Bővebben Tiszta Színek valódi 4K felbontásban! 2024. április 12.
A Tiszta Színek kiteljesednek.
Tapasztalja meg, milyenek az igazán Tiszta Színek valódi 4K felbontásban az LG 43NANO753QC NanoCell Smart LED televízión!
A Tiszta Színek technológiája.
Az LG NanoCell technológiája nanorészecskék segítségével szűri ki a nem tiszta ...
Bővebben Liebherr italhűtők: ahol a forró napok hűvös pillanatokká válnak! 2024. április 9.
Képzelje el, hogy forróság van, a nap éget és Ön jéghideg felfrissülésre vágyik. A Liebherr italhűtőkkel mindig kéznél van a kedvenc itala - akár otthon, akár az irodában, akár a vendéglátóiparban. Búcsúzzon el a langyos italoktól és élvezze minden korty frissítő ...
Bővebben Mikrohullámokkal a villámgyors főzésért! 2024. április 4.
AquaClean - Automata tisztítás mosószerek nélkül.
A sütő belsejét egy csapvízzel feltöltött hőálló üveg vagy agyag edény segítségével tudod tisztítani. Mindössze annyit kell tenned, hogy a vízzel teli edényt a sütőbe helyezed és bekapcsolod az AquaClean funkciót. A ...
Bővebben